Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Tudtad hogy… miért fehér a menyasszonyi ruha?

A világ sokszínű!
Mutatják ezt a különböző társadalmak menyasszonyi ruhái is.

A keleti kultúra tanai szerint, annál szerencsésebb és gazdagabb lesz az ifjú pár minél erőteljesebb a menyasszony ruhájának színe, így a leggyakoribb az élénk piros ruha gazdag arany díszítéssel.

Ezzel szemben a nyugati világban a „fehér” szín a születést és az ara szűziességét, a tisztaságát hivatott szimbolizálni. Természetesen ez sem volt mindig így csupán a XVIII. század vége és a XIX. század eleje óta beszélhetünk ennek a szokásnak a kialakulásáról. Ekkor viszont csak a gazdagabb réteg kiváltságát jelentette, ha világos színű menyasszonyi ruhában állhatott oltár elé, hiszen ezek a ruhák akkoriban nagyon nehezen voltak tisztíthatóak, és csupán egyetlen alkalomra használták őket.

Az első nő, aki a fehér menyasszonyi ruha mellett döntött, nem kisebb személy volt, mint a brit Viktória Királynő (1819-1901).
Az 1840-ben Londonban megtartott menyegzőn a királynő vajszínű (bár nem hófehér) szatén ruhát viselt, kézzel készített csipke rátétekkel, illetve mély hajtásokkal, mely a régebbi korok stílusát mintázta. Az elmaradhatatlan narancsvirág díszítés szintén az ő egyik kedvence volt.
A személyes naplójában arról is említést tesz, hogy az ékszerek, melyeket ezen a napon viselt az ő saját török gyémánt nyaklánca, és a hozzá illő gyémánt fülbevalója volt. Mégsem ezek voltak a legkedvesebbek számára, hanem egy zafír bross, melyet vőlegényétől, Alberttől kapott.
Ezt viselte legbüszkébben menyasszonyként is!

Az ő színválasztása hozta meg a máig szinte töretlenül hódító fehér színt a menyasszonyi ruhák világában, bár ma már egyre nagyobb teret hódítanak a különböző halvány pasztell, bézs, krém, ekrü és rózsaszín ruhák is!

 

Fehér menyasszonyi ruha kollekció az Anderella kínálatából »

Szines menyasszonyi ruha kollekció az Anderella kínálatából »

Az oldal tetejére